Το ημερολόγιο των φορολογικών υποχρεώσεων – Ποιοι μπορούν να πάρουν παράταση για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, Επιστρεπτέα

Μοιράσου το

Τελευταία ημέρα σήμερα για την πληρωμή πολλών φορολογικών υποχρεώσεων (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέα προκαταβολή), αν και η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Αυγούστου, αφήνει περιθώρια σε πολλούς φορολογούμενους να πληρώσουν σε ένα μήνα από τώρα.

Σήμερα (Παρασκευή 29/8/22) καταβάλλεται κανονικά η πρώτη από τις οκτώ δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η πρώτη από τις έως 96 δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, εκπνέει η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση επιστρεπτέας με έκπτωση 15% για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις και καταβάλλεται η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Με εξαίρεση τον φόρο ακινήτων σε επιστρεπτέα και φόρο εισοδήματος, υπάρχει «παράθυρο» έξτρα χρόνου έως το τέλος Αυγούστου.

Ειδικότερα οι νέες καταληκτικές προθεσμίες για την πληρωμή των φόρων διαμορφώνονται ως εξής:

  • 29 Ιουλίου

-Καταβολή της πρώτης από τις 8 μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος για όσους έχουν ήδη υποβάλλει δηλώσεις με μπόνους έκπτωσης 3% επί του συνολικού ποσού για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή. Η καθεμία από τις υπόλοιπες επτά δόσεις θα πρέπει να πληρωθεί την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2022, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2023.

-Εξόφληση της πρώτης από τις 96 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις από επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έλαβαν ενισχύσεις από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και στους οποίους το εκκαθαριστικό με το τελικό ποσό της οφειλής έχει αναρτηθεί στο προσωπικό τους λογαριασμό στο Taxisnet έως τις 25 Ιουλίου. Εφόσον η οφειλή αποπληρωθεί σε μία δόση χορηγείται έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης. Η έκπτωση 15% ισχύει μόνο για επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι και την 25η Ιουλίου 2022 και με την προϋπόθεση της τήρησης των όρων των αποφάσεων. Υπενθυμίζεται ότι οι ειδοποιήσεις για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού θα αναρτηθούν στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ myAADE, στην επιλογή Μητρώο & Επικοινωνία / e-Κοινοποιήσεις, ενώ θα αποσταλεί και σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δουν τις οφειλές τους από το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ (myAADE) στην επιλογή Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές, καθώς και αναλυτική αποτύπωση σε ψηφιακό αρχείο, των κύκλων ενίσχυσης για τους οποίους έχει πραγματοποιηθεί βεβαίωση, από την πλατφόρμα myBusinessSupport. Η πληρωμή των οφειλών είναι δυνατή και μέσω του συστήματος IRIS Online Payments, στο myAADE (myaade.gov.gr), με άμεση πίστωση των οφειλών.

-Πληρωμή της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η κάθε μία από τις επόμενες επτά καταβάλλεται έως και την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2022, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2023.

  • 31 Αυγούστου

-Καταβολή δύο μηναίων δόσεων του φόρου εισοδήματος Ιουλίου και Αυγούστου για τους φορολογούμενους που θα εκμεταλλευθούν την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων. Όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής θα έχουν έκπτωση 3%.

-Πληρωμή δύο δόσεων για οφειλές από την επιστρεπτέα προκαταβολή για επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τους οποίους η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού ολοκληρώνεται μετά την 25η Ιουλίου 2022. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία δίνεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης.

-Καταβολή της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ

Τα στοιχεία από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 5.388.066 φορολογικές δηλώσεις από φυσικά πρόσωπα και υπολείπονται πάνω από 1 εκατ. μέχρι τα 6,4 εκατ. των δηλώσεων που είχαν ανέβει πέρυσι στο TAXIS.

Με βάση τα στοιχεία της εκκαθάρισης από την ΑΑΔΕ το 34,13% των φορολογουμένων ή 1.838.946 δηλώσεις πληρώνουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 που συνολικά ανέρχεται σε 2,187 δισ. ευρώ ή 1.189 ευρώ κατά μέσο όρο. Για το 13,6% των φορολογουμένων ή 732.776 δηλώσεις προκύπτει επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 292,430 εκατ. ευρώ ή 399 ευρώ κατά μέσο όρο ενώ για το 52,28% (2.816.880 δηλώσεις) το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Ακολουθήστε μας στα Social