Ρεύμα: Έτσι θα λειτουργήσει η επιδότηση των 20 λεπτών η κιλοβατώρα για τον Ιούλιο

Μοιράσου το

Οριζόντια και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα είναι η επιδότηση στο ρεύμα για τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε, το πρωί της Τρίτης (05.07.2022) ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Για τους λογαριασμούς του Ιουλίου η επιδότηση ρεύματος για όλες τις κατοικίες ανεξαιρέτως του ύψους της μηνιαίας κατανάλωσης θα είναι 200 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ από τον επόμενο μήνα καταργείται ή αυτοεξουδετερώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό δεν είναι καινούργιο και δεν σχετίζεται με το Power Pass, που σήμερα ειρήσθω εν παρόδω τελειώνει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων για την χορήγησή του.

Για τον τρέχοντα μήνα το ύψος της επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος ανεβαίνει στα 722 εκ. ευρώ και είναι 300 εκ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον Ιούνιο.

Σύμφωνα τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για τον Ιούλιο όλοι οι οικιακοί καταναλωτές θα επιδοτηθούν με 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (0,20 ευρώ ανά Κιλοβατώρα) για το ρεύμα που θα καταναλώσουν.

Η μοναδική διαφορά σε σχέση με τις επιχορηγήσεις που δίνονταν έως και τον Ιούνιο είναι πως η επιδότηση δεν θα είναι κλιμακωτή και δεν θα αφορά τις πρώτες 300 Κιλοβατώρες κατανάλωσης. Όπως επίσης προαναφέρθηκε η επιχορήγηση θα δοθεί σε όλες τις κατοικίες ανεξαρτήτως της χρήσης τους αλλά και σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων.

Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 240 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (0,24 ευρώ ανά Κιλοβατώρα) και καλύπτεται το 100% των αυξήσεων.

Επίσης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος ισχύος μέχρι 35 kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 192 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και βιομηχανίες η επιδότηση διαμορφώνεται στα 148 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Στα 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ορίζεται η επιδότηση για τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο.

Επιπλέον, με δεδομένο το ό,τι τίθεται σε ισχύ ο προσωρινός κι έκτακτος μηχανισμός παρέμβασης στις τιμές ρεύματος, ο Κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι πλέον οι προμηθευτές θα γνωστοποιούν εκ των προτέρων τις χρεώσεις που θα ισχύουν μετά από ενάμιση μήνα.

Τέλος αναφερόμενος στην ενεργειακή επάρκεια, έκανε λόγο για μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που είναι δυσβάσταχτη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όπως είπε προστέθηκε και η επιλεκτική μείωση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές.

Μιλώντας για την ενεργειακή επάρκεια ο υπουργός είπε πως η χώρα έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια ώστε να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά σε συνθήκες διακοπής του αερίου.

Ακολουθήστε μας στα Social