“Βόμβα” για 300 χιλ. δημοσίους υπαλλήλους υπό συνταξιοδότηση: Τέλος η μειωμένη σύνταξη πριν τα 62 έτη

Μοιράσου το

Ανησυχία σε χιλιάδες συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν υποβάλει αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου ότι για να συνταξιοδοτηθεί κάποιος δημόσιος υπάλληλος πρόωρα λαμβάνοντας μειωμένη σύνταξη θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 62 έτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν κατοχυρώσει 25ετία το 2011 ή το 2012 μπορούσαν μέχρι 31/12/2021 να πάρουν μειωμένη σύνταξη στα 56 ή στα 58 τους χρόνια.

Μάλιστα, από τα 25 αυτά χρόνια θα μπορούσε κάποιος να εξαγοράσει τα 4, άρα ο χρόνος πραγματικής εργασίας μειώνονταν στα 21 χρόνια, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ η εργατολόγος Ματίνα Τριανταφύλλη. Η δυνατότητα αυτή επεκτάθηκε και στο πρώτο εξάμηνο του 2022 για όσους συμπλήρωναν το όριο ηλικίας αυτή την περίοδο, όπως ανέφερε.

Όμως, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάσισε ότι από το 2022 για να πάρει κάποιος μειωμένη σύνταξη πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 62 του χρόνια.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μειωμένη σύνταξή σημαίνει μόνο 115 ευρώ χαμηλότερη σύνταξη, διευκρίνισε η εργατολόγος. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι έχουμε διανύσει ήδη το μισό 2022 και πολλοί έχουν ήδη βγει στη σύνταξη το πρώτο εξάμηνο, με τον αριθμό τους να φτάνει τις 300 χιλ., με αρκετούς από αυτούς, μάλιστα, να έχουν αποχωρήσει από τις θέσεις τους και να λαμβάνουν ήδη προσωρινή σύνταξη.

Σύμφωνα με την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου, κακώς έχουν φύγει από την εργασία τους και αυτό τον γρίφο έχει τώρα να λύσει το Υπουργείο. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες το υπουργείο ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που θα λέει όσοι έφυγαν ήδη, έφυγαν. Οι υπόλοιποι θα βγουν στη σύνταξη στα 62 χρόνια τους, με την νέα εξέλιξη να αφορά πάνω από 300.000 δημοσίους υπαλλήλους, ανέφερε η κυρία Ματίνα Τριανταφύλλη.

Ακολουθήστε μας στα Social