Πανσέληνος Ιουλίου 2022: Πότε κορυφώνεται το “Φεγγάρι του Ελαφιού” – Γιατί ονομάστηκε έτσι

Μοιράσου το

Η Πανσέληνος Ιουλίου 2022, ή αλλιώς το “Φεγγάρι του Ελαφιού” θα έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν όσοι κοιτάξουν τον ουρανό το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουλίου.

Για ακόμα μία φορά, ο ουρανός θα προσφέρει ένα υπέροχο θέαμα στους ρομαντικούς και όχι μόνο, ενώ από σήμερα το βράδυ, μία μέρα πριν, έχει ανατείλει η Σελήνη και δίνει μια πρόγευση για την υπερπανσέληνο του Ιουλίου.

Πανσέληνος Ιουλίου 2022: Πότε κορυφώνεται το "Φεγγάρι του Ελαφιού" - Γιατί ονομάστηκε έτσι

Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία η σελήνη, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται “πασιφαής”. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το στραμμένο προς την Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος στον ουρανό.

Η πανσέληνος αποκαλείται στην κοινή γλώσσα ή στη λογοτεχνία και ολόγιομο φεγγάρι.

Πανσέληνος Ιουλίου 2022: Γιατί ονομάζεται “Φεγγάρι του Ελαφιού”

Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό.

Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος, δύει ο Ήλιος.

Η Πανσέληνος του Ιουλίου έχει κι άλλες ονομασίες, όπως “Πανσέληνος του Κεραυνού” “Πανσέληνος του Σανού”, “Πανσέληνος του Υδρόμελου”, όμως η επικρατέστερη είναι η “Πανσέληνος του Ελαφιού”, καθώς σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα νέα κέρατα των αρσενικών ελαφιών άρχιζαν να βγαίνουν από το μέτωπό τους, “καλυμμένα” με βελούδινo και απαλό τρίχωμα.

Ακολουθήστε μας στα Social