Κορωνησία: Η «ελληνική Πολυνησία» με το «ζωντανό» ιστορικό αποτύπωμα από τη βυζαντινή Άρτα

Μοιράσου το

Μία στενή λωρίδα γης μήκους 6,5 χιλιομέτρων, συνδέει την ξηρά με την «καρδιά» του Αμβρακικού Κόλπου, με το «Πέρα Νησί», το μεγαλύτερο νησάκι της Κορωνησίας, στην λιμνοθάλασσα Λογαρού.

Η Κορωνησία ή Κορακονησία ή Κυρονησία, είναι σύμπλεγμα νησιών μέσα στον Αμβρακικό κόλπο, σε απόσταση 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας

Το Πέρα Νησί, κατοικείται και είναι γνωστό, ως Κορωνησία. Είναι ένα γραφικό ψαροχώρι που πρέπει να ανακαλύψεις, γιατί εκτός από την ομορφιά του, έχει και ένα «ζωντανό», ιστορικό αποτύπωμα που έρχεται από την βυζαντινή Άρτα και αργότερα από την Τουρκοκρατία.

Η διαδρομή για την Κορωνησία, μοιάζει με μικρό υδάτινο παράδεισο, καθώς όπου και να κοιτάξεις, το σκηνικό του υγροβιότοπου σε συναρπάζει.

Μια συστάδα από νησάκια, σε κυκλικό σχηματισμό που ενώνονται μεταξύ τους με στενές λωρίδες ξηράς, δημιουργούν μικρές λίμνες, δίνουν εικόνα «ελληνικής Πολυνησίας», ενώ οι εναλλαγές των αποχρώσεων του νερού, προσθέτουν μαγεία στο περιβάλλον. Έχει θεωρηθεί ότι τα νησάκια ήταν κάποτε ενωμένα και αποτελούσαν μια μεγάλη ξέρα. Με το πέρασμα των αιώνων, λόγω των φυσικών φαινομένων, η μορφολογία άλλαξε σταδιακά και η στενή λωρίδα γης που τα ενώνει, είναι απομεινάρι της ξέρας.

Η περιοχή είναι υδροβιότοπος, αρμονικά ενταγμένος στον πλούτο του Αμβρακικού κόλπου. Στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό ενδημεί το σπάνιο και επαπειλούμενο είδος του αργυροπελεκάνου. Τα νερά εκεί είναι ζεστά και ρηχά, ιδανικός τόπος αναπαραγωγής πολλών ειδών της θαλάσσιας πανίδας.

Γλώσσες, κεφαλόπουλα, λαβράκια, τσιπούρες, χέλια, γαρίδες, σουπιές και σαλάχια, είναι μερικά από τα είδη ψαριών που φωλιάζουν στα νερά της Κορωνησίας. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν τα φρέσκα νόστιμα ψάρια και θαλασσινά, στις ταβέρνες της Κορωνησίας.

Ακολουθήστε μας στα Social