Επίδομα βενζίνης: Αποφάσεις για Fuel Pass 2 – Επιδότηση για τη χρήση κλιματιστικών

Μοιράσου το

Νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα, φαίνεται πως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Κομβικό σημείο, θεωρείται η ανακοίνωση του ρυθμού ανάπτυξης για το α’ 3μηνο του έτους στις 12 το μεσημέρι, καθώς αυτό θα φωτίσει την εικόνα για τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν ώστε να ληφθούν επιπλέον μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

«Ψάχνουμε λύση για την ακρίβεια στα καύσιμα, εκεί που ο κόσμος έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα», είχε πει πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στον Σκάι, προσθέτοντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Αποφάσεις για Fuel Pass 2

Από τη στιγμή που οι οριζόντιες μειώσεις φόρων δεν βρίσκονται στο τραπέζι αυτό που εξετάζεται είναι αλλαγή στο τρόπο επιδότησης καυσίμων (Fuel Pass) ώστε αυτή να γίνεται στην αντλία όπως συμβαίνει στο πετρέλαιο κίνησης ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο ειδικών παρεμβάσεων στα νησιά με διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου.

Ένα από τα σενάρια που, επίσης, εξετάζονται είναι να υπάρξει μεγαλύτερη στόχευση στα πιο αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά μολονότι αυτό θα απαιτήσει αναπροσαρμογή της υφιστάμενης πλατφόρμας ηλεκτρονικών αιτήσεων για την επιδότηση καυσίμων στοιχείο που ενδεχομένως να λειτουργήσει αποτρεπτικά για μια τέτοια λύση.

Μπόνους σε φορείς δημοσίου για τα κλιματιστικά – Σχέδιο για επιδότηση νοικοκυριών

Ειδικό σχέδιο για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που θα περιλαμβάνει μπόνους για την επιχείρηση «θερμοστάτης» για τα κλιματιστικά στον δημόσιο τομέα έχει εκπονήσει το οικονομικό επιτελείο ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο επιδότησης και για νοικοκυριά που θα κάνουν το ίδιο.

Το σχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Τρίτη (07/07) από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, θα προβλέπει αυξημένη χρηματοδότηση σε φορείς της γενικής κυβέρνησης που θα ακολουθήσουν τις συστάσεις για λειτουργία των κλιματιστικών κατ’ ελάχιστον στους 26-27 βαθμούς Κελσίου.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή ο έλεγχος για την ανταπόκριση των φορέων στη σύσταση αυτή προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας ειδικά για τους θερινούς μήνες, θα γίνεται με σύγκριση του λογαριασμού ρεύματος της περιόδου αναφοράς με το αντίστοιχο δίμηνο του προηγούμενου έτους. Όταν, επομένως, θα διαπιστώνεται ότι αυτή είναι χαμηλότερη από ένα ποσοστό που θα οριστεί τότε οι φορές θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια τακτικού προϋπολογισμού.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα λειτουργήσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημοσίου κτηρίου καθώς η ΡΑΕ έχει ήδη προχωρήσει στην καταγραφή των ενεργειακών καταναλώσεων τους χειμερινούς και θερινούς μήνες και έχει υπολογίσει την εξοικονόμηση που θα προκύψει από μια ρύθμιση των κλιματιστικών.

Στο σχέδιο, μάλιστα, αναμένεται να περιλαμβάνεται και ειδική αναφορά για περιορισμό στις καταναλώσεις οδικού φωτισμού με τους υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ να κάνουν λόγο για μια εξοικονόμηση της τάξης των 18-20 εκατομμυρίων ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο παροχής κινήτρων για εξοικονόμηση ενέργειας και από νοικοκυριά με αυξημένη επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αν διαπιστωθεί ότι συμβάλουν στην επιχείρηση «θερμοστάτης», στη μείωση, δηλαδή, της κατανάλωσης ενέργειας.

Κατά τις εκτιμήσεις τον «δρόμο» προς μια τέτοια εξέλιξη φέρεται να ανοίγει η πλατφόρμα για την επιστροφή έως και 600 ευρώ από τη ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει πληρωθεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς για την τυχόν χορήγηση μιας τέτοιας επιδότησης θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός σύγκρισης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος όπως αυτός που περιγράφηκε παραπάνω για τα δημόσια κτήρια.

Ακολουθήστε μας στα Social