Άρτα: Για την προστασία και την αναβάθμιση του οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Αρταίων ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς

Μοιράσου το

Ο Αμβρακικός Κόλπος, η οριοθέτηση και αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Αράχθου, η αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου και οι δασικοί χάρτες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά.

Κατά την συνάντηση, συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα των παρεμβάσεων που απαιτούνται, τόσο για την προστασία και την αναβάθμιση του ευαίσθητου και σπάνιας ομορφιάς οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου, όσο και για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής. Ο Δήμαρχος ζήτησε από τον Υφυπουργό, την χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος για τον Αμβρακικό Κόλπο, καθώς και την συνδρομή του για την δημιουργία στην Κορωνησία, ενός Ψηφιακού Μουσείου για τον Αμβρακικό Κόλπο. Συζήτηση έγινε και για την επίσπευση της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την οριοθέτηση και αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Αράχθου.

Αναφερόμενος στην Λίμνη Πουρναρίου ο κ. Τσιρογιάννης τόνισε την ανάγκη της ήπιας τουριστικής αξιοποίησης της Λίμνης, μιας και απετράπει η εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού, δημιουργώντας ένα περιμετρικό παραλίμνιο δρόμο, ποδηλατόδρομο, μονοπάτια στα όρια όλων των Δήμων του Νομού. Αναφορικά με την δημιουργία μονοπατιών ο Υφυπουργός ενημέρωσε, πως περίπου σε ένα μήνα ανοίγει πρόσκληση στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου οι Δήμοι να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την δημιουργία μονοπατιών, με τους Δημάρχους να υποδέχονται την είδηση αυτή με ιδιαίτερη ευχαρίστηση.

Ο κ. Τσιρογιάννης έθεσε και το θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των δασικών χαρτών, της επιστροφής του 3% στις τοπικές κοινωνίες από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Γιώργο Αμυρά, για την προστασία του περαστικού δάσους της Άρτας, ενώ επισήμανε πως χρειάζεται μια συνολική προσέγγιση με καθαρισμούς, φύλαξη, αντιπυρικές ζώνες, δίκτυο υδατοδεξαμενών και υδροστομίων, αίτημα το οποίο βρήκε απόλυτα θετικό τον Υφυπουργό.

«Είχαμε την δυνατότητα να συνεργαστούμε το προηγούμενο διάστημα. Τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε τα προβλήματα του Δήμου στον τόπο μας, ζητήματα της δικής του αρμοδιότητας. Είχαμε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση με καλές ειδήσεις. Θα διατηρήσουμε μία στενή επικοινωνία και είμαστε σίγουροι ότι θα κάνει το καλύτερο για τα θέματα του τόπου μας. Τόνισα στον κ. Αμυρά πως χρειάζεται μια ολιστική και αναπτυξιακή προσέγγιση για τον Αμβρακικό Κόλπο », ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, ο βουλευτής Καρδίτσας και πρώην Δήμαρχος Μουζακίου, Γιώργος Κουτσός, ενώ προσκλήθηκαν και συμμετείχαν ,οι εκπρόσωποι των Δήμων που «βρέχονται» από τον Αμβρακικό Κόλπο και συγκεκριμένα, οι Δήμαρχοι Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας.

Οι Δήμαρχοι Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης, και Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατάφεραν να παραστούν. Επιπλέον, στην συνάντηση παρευρέθησαν οι Αντιδήμαρχοι Μιχάλης Κοτσαρίνης και Παντελής Κωλέτσος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αρταίων Αντώνης Καραμπίνας, στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Άρτας και εκπρόσωποι της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αξιοποίηση της λίμνης Πουρναρίου & της Παραλίμνιας Ζώνης.

Ακολουθήστε μας στα Social